November 21, 2024
Fermierii români protestează în fața sediului Comisiei Europene din București, pe 7 aprilie 2023. – Fermierii se adună la un protest la nivel național împotriva compensațiilor insuficiente primite din fondurile UE după eliminarea completă a taxelor vamale la toate mărfurile din Ucraina de la mijlocul anului trecut.(Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) (Photo by DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)

Fermierii din Europa de Est protestează asupra afluxului masiv de cereale ucrainene, subcotând prețurile locale

BUCUREȘTI, România (AP) – Fermierii din România și Bulgaria au organizat vineri proteste pentru a-și exprima furia față de răspunsul Uniunii Europene la excesul de produse agricole din Ucraina despre care, spun ei, inundă piețele locale și subcotează prețurile.

Aproximativ 100 de fermieri s-au reunit în capitala României, București, în timp ce alte sute au protestat în toată țara în lungi convoai de tractoare. În Bulgaria vecină, producătorii de cereale au blocat unele puncte de trecere a frontierei cu vehicule agricole.

Unii fermieri din afara reprezentanței Comisiei Europene din București au purtat pancarte pe care scria: „Nu ne pedepsiți solidaritatea”, în timp ce alții au îndemnat oficialii blocului să-și asume responsabilitatea, să ia măsuri, să aibă grijă”. Anul trecut, UE a renunțat la taxele vamale și cotele de import pentru produsele agricole ucrainene, ca o modalitate de a facilita transportul către piețele din țări terțe. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători din lume de cereale și ulei de floarea-soarelui, dar exporturile sale au fost restricționate de blocarea de către Rusia a porturilor sale de la Marea Neagră, amenințând securitatea alimentară globală. Războiul din Ucraina a perturbat sistemul global de producție alimentară. Cele două țări produc aproximativ o treime din exporturile mondiale de amoniac și potasiu, ingrediente esențiale în îngrășăminte. Și sunt coșul de pâine pentru o mare parte din lume, furnizând aproximativ 30% din exporturile globale de grâu și orz, 65% din uleiul de semințe de floarea soarelui și 15% din porumb. Rusia a avertizat că poate sa detensioneze situatia  prin retragerea sa dintr-un acord care a deblocat porturile din iulie anul trecut.

Cu toate acestea, fermierii din România, Bulgaria, Polonia și alte țări ale UE au fost afectați în mod disproporționat de afluxul de produse ieftine ucrainene, și anume cerealele care rămân pe piețele locale și subcotează prețurile. Ca urmare fermierii polonezi au organizat proteste în ultimele săptămâni. Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri, după ce a devenit centrul furiei fermierilor. Liliana Piron, director executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat la protestul de la București că fermierii români „au ajuns într-un punct în care simt că nu mai pot face față costurilor” „concurenței neloiale” din Ucraina.

„Suntem la mai puțin de trei luni de noua recoltă și pericolul este real, ca mărfurile pe care le vom avea pregătite în acest sezon să nu poată fi vândute la prețuri peste costurile de producție”, a spus ea. „Vom asista la un lanț de falimente ale fermierilor români.”

 

Bruxelles-ul s-a angajat luna trecută să ajute fermierii de cereale din România, Bulgaria și Polonia, cu un pachet total de compensații de 56,3 milioane de euro (61 de milioane de dolari) – 16,7 milioane pentru Bulgaria; aproape 30 de milioane pentru Polonia și 10 milioane pentru România. Fermierii și guvernele naționale au spus că banii nu sunt suficienți.

„Dacă protestul de astăzi nu va fi auzit la Bruxelles, vom lua în considerare acțiuni mai mari cu participarea altor țări care împărtășesc aceeași viziune”, a declarat Iliya Prodanov, șeful asociației producătorilor de cereale din Bulgaria. El a adăugat că în prezent sunt depozitate în depozitele locale 3,5 milioane de tone de grâu bulgar și 1 milion de tone de floarea soarelui bulgăresc.

Marian Popa, un fermier român din sudul județului Teleorman care a participat la protestul din capitală, estimează că până acum a pierdut aproximativ 500.000 de euro (545.000 de dolari). „Am încă 1.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, dar prețul a scăzut și continuă să scadă”, a spus el.