May 19, 2024

TURNEU CULTURAL ÎN ȚINUTUL ZIMBRULUI

JUDEȚUL NEAMȚ

ÎN LOCURI DE LEGENDĂ ȘI CREDINȚĂ

10-11 IUNIE 2023

TURNEU CULTURAL ÎN ȚINUTUL ZIMBRULUI

JUDEȚUL NEAMȚ

ÎN LOCURI DE LEGENDĂ ȘI CREDINȚĂ

Într-o zi frumoasă de vară, am pornit spre locurile unde natura, spiritualitatea, cultura și tradițiile se îmbină într-o armonie unică, impresionantă.  Pătrunzând în Ținutul Zimbrului, am călcat pe tărâmul istoriei, legendelor despre vremuri și oameni. Am descoperit verdele naturii și albastrul cerului senin, inconfundabile. Ni s-a tăiat respirația de atâta liniște patriarhală, ni s-a umplut sufletul de atâta frumos: peisaj, biserici – monumente istorice, muzee unice. În această călătorie a cunoașterii am întâlnit adevărata CULTURĂ, creatorii de frumos – adevărate valori umane, ce duc mai departe tradițiile românești.

Manifestarea cultural-artistică a avut loc la Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia, Neamț. Gazde au fost director, profesor  Maria Monica Asofiei și scriitor, profesor Liliana Roibu.

Conform obiceiului străbun, am fost primiți cu un colac frumos împletit și sare. Românii dintotdeauna și-au primit oaspeții cu pâine și sare. Pâinea, străvechi simbol al vieții și sarea „mama lui Dumnezeu” – elemente cu un caracter sacru. Ospitalitate și generozitate.

Evenimentul de înaltă ținută s-a derulat în Sala Oglinzilor, a Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia.

Directorul liceului, profesor Maria Monica Asofiei, a deschis manifestarea și și-a exprimat bucuria de a avea în sală delegația de membri și simpatizanți ai Ligii Scriitorilor Români-Filiala Iași-Nord Est, apoi a prezentat personalitățile participante la eveniment: din partea Consiliului Local al comunei Agapia, secretar general – Doina Ilioi, maica Maria Giosanu  – din partea Mănăstirii Agapia, preot prof. Radu Mazilu. În cuvântul lor au menționat că se simt onorați de a participa la o activitate atât de amplă și au enumerat câteva personalități ale culturii, din județul Neamț.

Președintele Ligii, ing. Ilie Serediuc, în cuvântul de deschidere, după ce a arătat rolul și realizările Ligii Scriitorilor Români-Filiala Iași, Nord-Est a prezentat delegația de scriitori, poeți, critici literari, simpatizanți.

Prof. Liliana Roibu, secretar general al Ligii, a trecut în revistă obiectivele acestui schimb cultural.

Activitatea a început prin oficierea unui Te Deum in memoriam Dan  Teodorescu, om de cultură, jurnalist, scriitor, cronicar – Președinte Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est, oficiat de un sobor de preoți. Ing. Dan Teodorescu a inițiat această întâlnire de suflet înainte de a pleca, prea devreme, într-o lume mai bună. Din partea Asociației ASCIOR, președinte prof. Liliana Roibu, i s-a acordat post-mortem Diploma de Diamant și Medalie/Brevet.

 Cu multă emoție spectatorii au ascultat în liniște slujba de pomenire și fiecare a rememorat, poate, un moment, un gest, o vorbă de la întâlnirea cu marele cronicar, scriitor, jurnalist.  Durerea și tristețea s-au așezat pe chipul celor prezenți care l-au cunoscut pe autorul celor 36 de volume sau au auzit de realizările sale. A lăsat în urmă o creație impresionantă, cronici ce vor sta la baza scrierii istoriei într-o anumită perioadă, moștenire deosebită. Rămâne un simbol al organizării manifestărilor culturale, al cutezanței de a reda pe larg fiecare eveniment cultural sau sportiv, la nivel național și internațional. A plecat și noi am rămas puțin mai săraci, ne-a arătat calea spre cultură și ne-a netezit drumul.

Corala „Agapis” a Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva, dirijor pr. prof. Sebastian Croitoru a impresionat prin repertoriu și calitatea interpretării.

Au urmat conferințele cu o tematică de actualitate: „Ziua Internațională  a Copilului” – ing. Solo Rotenstain și „Ochiul pătrunzător al sufletului” – prof. Liliana Roibu.

S-a trecut la un alt moment deosebit și anume: Lansare și prezentare de carte. Scriitorul, memorialistul Ilie Serediuc și-a prezentat cartea „Călător prin Europa și Asia”, un roman ce cuprinde note de călătorie din Turcia, Bulgaria, Irak, iar poeta Liliana Roibu a prezentat volumul „Regina Nopții de Alb”.

Un moment încărcat cu tristețe a fost când umoristul Ioan Hodaș a prezentat ultima carte a jurnalistului și scriitorului Dan Teodorescu „De la ’22 la ’33”, de altfel dânsul i-a făcut și prefața: „Citind, vom găsi inserate aspectele de cultură, educaţie, civilizaţie ș.a., ţinute şi susţinute de autor cu o varietate aproape inimaginabilă de personalităţi româneşti sau cele ataşate românilor. În cartea „De la ’22 la ’23”, autorul, atent, civilizat și cu respect pentru cultură, face cronicile prezentărilor de carte ale scriitorilor, membri ai Ligii din Nord-Estul țării și nu numai, fără a fi uitată niciuna și niciun amănunt care pentru cronicar are importanță. Asta întărește ideea că viața este o luptă. Se prezintă simpozioanele ținute la orice manifestare lunară ce evocă momente cruciale ale istoriei și personalităților, întărind ideea că viața este: vis, muncă și sacrificiu.

În cronicile sale, ca ziarist de factură unică, autorul caută și găsește dimensiunile timpului și locurilor care spun multe pentru noi, întărind ideea că scrisul cu siguranță arde în fiecare dintre noi ceva.

Dacă parcurgem CV-ul autorului, din cartea „De la ’22 la ’23”, putem conchide că de-ar pieri România și ar rămâne doar cărțile semnate Dan Teodorescu, o parte din istoria României și a românilor ar putea fi rescrisă și

cunoscută pe întregul mapamond.”

Scriitoarea Silvia Hodaș, redactor șef,  împreună cu bibl. Mihaela Săvuc, secretar general, au prezentat Revista Ligii, „Nord-Est Cultural”, nr. 15: „Având 162 de pagini, publicația ieșeană, cuprinde creații literare ale scriitorilor din țară și diasporă. Se dorește ca din punct de vedere estetic, calitativ și tipografic să fie un număr care să onoreze colectivul redacțional, colaboratorii permanenți din țară și străinătate. În paginile revistei veți descoperi nume cunoscute în literatura și cultura noastră: prozatori, poeți, pictori, graficieni, caricaturiști, critici literari etc., dar și nume noi. De asemenea, în paginile revistei, vor fi promovați și JUNIORII – scriitori, pictori etc.”

Impresionantă a fost expoziția „Din tainele meșteșugului” – sculptor, meșter popular Stoian Rodion, îmbrăcat într-un frumos costum național, ne-a demonstrat cum se fac opincile, îndeletnicire aproape uitată. „Omul cu icoanele”, cum este cunoscut, Stoian Rodion duce tradiția mai departe sculptând icoane în lemn, făcând: măști, cușme dacice, căciuli hazlii, cojoace și linguri cu motive populare. Creațiile sale pot fi văzute la diferite festivaluri și târguri meșteșugărești.

Am admirat expoziția „Atelierul de pictură” prezentată de preot, prof. Nicolae Iliescu și care a cuprins creații ale copiilor, iubitori ai artelor plastice.

Tânărul artist plastic, Vasile-Vleju Andrei, Filioara, Agapia, jud. Neamț, a expus mai multe picturi. Au încântat ochiul și inima.

O surpriză plăcută a fost să-l avem în mijlocul nostru pe tenorul bucovinean, Sorin Ursan Delaclit, portretist, caricaturist, pictor, modelator. Am privit cu uimire: în timp ce cânta, cucerindu-ne cu melodiile interpretate, a realizat și portretele lui Ciprian Porumbescu și Giuseppe Verdi. Măiestrie artistică, măiestrie vocală. Îmbină, într-un fel aparte, atât de armonios muzica clasică și arta plastică. Interpretarea unor arii celebre ne-a dus în lumea muzicii, acolo unde domină sublimul.

Momentele artistice au fost asigurate de „Fetele de la Iași” cu Rodica Murgu, Nușa Apostol și Verginia Pește,  Frații Moise, Valerian Anița – muzică populară, Nistor Teofana și Lorena Cojocariu – muzică populară, Serafim Caba – toacă; Teatru – secvență din „Pupăza din tei”, de Ion Creangă (instructor prof. Liliana Roibu). Au recitat din creația proprie poeta Rodica Murgu și pr. prof. Nicolae Iliescu.

A fost amenajată și o expoziție cu cărți ale membrilor Ligii care a fost dăruită bibliotecii liceului.

Ziua a doua. Am pornit spre tărâmuri de poveste, spre Humulești, cu gândul la Nică a lui Ștefan Apetrei. Cutreierând prin „Parcul tematic Ion Creangă”, printre personajele din povestirile lui ne-am întors la copilărie. Ne așteptam, ca dintr-un ungher, să se ivească Ion Creangă și să ne spună: „Lumea asta e pe dos, toate merg cu capu-n jos.” De aici am plecat spre un muzeu unic prin exponatele sale: Casa „Popa” aflată în satul Târpești, comuna Popricani, Neamț, casa meșterului popular Neculai Popa, creator cu cele mai multe preocupări și pasiuni, trecând de la teatru popular până la sculptura în lemn și piatră. Am intrat pe cea mai frumoasă poartă sculptată, deschisă vizitatorilor. Ca să vizionezi sute de exponate îți trebuie măcar o săptămână. Am remarcat spusa cuiva dintre noi care a exclamat: „E mai ceva ca la Luvru!”. În muzeu se regăsesc: cărți  și documente din diferite perioade, colecții de icoane, colecție numismatică, de obiecte religioase și etnografică de piese de interior și de unelte casnice și meșteșugărești, picturi naive, sculpturi în lemn și piatră, măști și costumații, diplome etc.  Toată magia satului românesc poate fi găsită aici, redescoperi valorile românești, tradiții, cultură.

După ce am văzut adunată atâta istorie, ne-am îndreptat spre Mănăstirile Văratec, cea mai mare mănăstire de maici și Agapia, capodopera lui Nicolae Grigorescu. Am pășit cu smerenie și ne-am închinat la sfintele icoane.  La Agapia am vizitat Muzeul Vivant, situat la intrarea în mănăstire. Prin amenajarea sa ne-a dezvăluit tainele vieții monahale. Maica Maria Giosanu ne-a vorbit despre mănăstire, rolul muzeului care arată că viața monahală se bazează pe două principii: „rugăciune și muncă”.

Muzeul mănăstiresc de la Agapia, de o valoare inestimabilă, cuprinde o colecție de icoane și tablouri ale lui Nicolae Grigorescu, de obiecte religioase, tablouri cu scriitori și casele în care au locuit. După ce am văzut atâtea comori, sufletul s-a îmbogățit de cunoaștere spirituală, de înălțare.

Activitate amplă, în care organizatorii au depus mult suflet, nu au precupețit niciun efort pentru a aduce artiști vocali și instrumentiști, artiști plastici, meșteri populari și pentru a ne duce să vizităm locurile încărcate de istorie și frumos. Cuvintele parcă nu pot cuprinde recunoștința și mulțumirea noastră.

Au fost oferite Diplome de Excelență participanților din partea organizatorilor și partenerilor implicați în Proiect.

Coordonatori proiect: Maria Monica Asofiei, Liliana Roibu, Ilie Serediuc, Nicolae Mușat

Parteneri:

Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Iași

Asociația pentru Civilizația Ortodoxă ASCIOR Aria Moldova Nord și ASCIOR Piatra Neamț

Foto: Mihaela Săvuc, Silvia Hodaș Silvia Hodaș