Comuniunea de iubire și viață a oamenilor cu Dumezeu în Duhul Sfânt
Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos (Crăciunul) este o sărbătoare creștină celebrată în fiecare an la 25 decembrie, după stilul nou, în calendarul gregorian, sau 7 ianuarie, după stilul vechi, în calendarul iulian. Ea face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericilor de rit bizantin.
Acest Praznic luminos ne aduce o bucurie unică, o bucurie infinit superioară tuturor bucuriilor ce le putem avea în viața pământească.
Cât de tristă și fără de sens ar fi viața oamenilor fără Nașterea Fiului lui Dumnezeu ca OM!
Tradițiile și obiceiurile românești au o frumoasă și bogată istorie, se transmit din generație în generație, aduc magie, pace, duh. Cu timpul, acestea au fost îmbogățite. Din vechime, colindele, datinile de Crăciun au fost considerate o școală de virtuți morale, cu rolul de a consolida sentimentele de frățietate și de bună înțelegere. Colindul este tezaurul spiritual moștenit de la strămoși. Se spune că cei dintâi colindători au fost păstori. Aceștia, venind la peștera luminată unde S-a născut Iisus Hristos, bucurându-se de semnul divin, de cântările îngerești, au dus imediat vestea minunii în cetatea Betleemului.
Atmosfera de Crăciun se face simțită și în orașul Piatra Neamț, în Parohia “Sfântul Dimitrie Basarabov”, preot paroh, prof. Sorin Amariei Cosma, președinte fondator la Cantina Socială “Hrană pentru suflete.” Pentru întreaga misiune desfășurată în parohie, părintele profesor a primit distincția “Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”, înmânată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în data de 9 aprilie 2023 la slujba de Florii pe care a oficiat-o, a sfințit clopotnița parohiei și altarul de vară din curtea acestui nou lăcaș de cult. A mai primit o distincție mitropolitană “Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, pentru meritele deosebite aduse bisericii, ca părinte paroh la Parohia Homiceni-Neamț, pe 21 iunie 2020, în Duminica Sfinților Români, cu prilejul resfințirii bisericii la Homiceni.
Anul acesta, la Nașterea Domnului, părintele profesor a sărbătorit cei 9 ani de la preoție (dată hirotonire: 25 decembrie 2014), împreună cu minunata familie, enoriași, colindători, în Parohia “Sfântul Dimitrie Basarabov”, aflată în comuniune liturgică și cu celelalte biserici autocefale.
Am avut onoarea de a-l felicita, după sfânta liturghie la care am participat cu bucurie, a doua zi de Crăciun, onorând invitația, cu un colind străvechi, bun și sfânt, cules din Bucovina, în anul 1987, alături de Corul psaltic “Sfântul Gheorghe Pelerinul.”
O surpriză frumoasă, în deschiderea programului, a venit din partea părintelui profesor Sorin Amariei Cosma, care a recitat cu sensibilitate și profunzime din lirica eminesciană, poezia “Rugăciune,” a oferit enoriașilor, colindătorilor, daruri, cărți cu Acatistul Maicii Domnului, iar la sfârșitul programului, a avut loc o agapă frățească. Magia sărbătorilor ne-a cuprins pe toți, ca o familie împărtășind bucuria comună, în casa lui Dumnezeu, cu iubirea și pacea lui Iisus Hristos, încălzindu-ne sufletele la sfânta sărbătoare. Acolo unde este Duhul Sfânt, acolo este și Fiul- Mântuitorul însuși. “Căci Biserica este alcătuită din oameni (bărbați și femei) și îngeri, adică din pietre vii, cum spune Sfântul Apostol Petru (I Petru 2, 5), formând o casă duhovnicească si un popor agonisit de Dumnezeu (I Petru 2, 5, 9) care să aducă jertfe duhovnicești bineplăcute lui Dumnezeu prin Iisus Hristos și să vestească în lume bunătățile Lui. Și pietre vii ale Bisericii sunt toți aceia care mărturisesc dumnezeirea lui Hristos, adică pe Hristos Dumnezeu-Omul, Fiul lui Dumnezeu întrupat, ca odinioară Simon din Cezareea lui Filip, învrednicindu-se să fie piatra vie (Mt. 16, 16, 18), și care împreună să se zidească pe temelia Apostolilor și a proorocilor, piatra din capul unghiului fiind însuși Iisus Hristos ca să fie lăcaș și comunitate a lui Dumnezeu în Duhul Sfânt și plină de Duhul Sfânt, care este Duhul lui Hristos (Efes. 2, 20-22).”
Vestitorii Nașterii Domnului au sosit din ajunul Crăciunului, după sfânta liturghie de duminică, elevii părintelui profesor Sorin Amariei Cosma, cu gingășie, cu vocile lor cristaline, au sensibilizat auditoriul. Strana ne-a încântat permanent cu răspunsurile psalmodice, de asemenea, cu frumusețea colindelor psaltice. În aceste cântări, dascălii și cântăreții de strană, au accentuat iubirea ca un nevăzut fluid, inexplicabil în slove, care unește toți creștinii. Astfel, prin muzică „viaţa omului se înseninează, inima îi este desfătată, iar întreaga fiinţă îi este încântată, transportată de pe pământ către înălţimile unde sălăşluieşte frumosul, binele, adevărul, Dumnezeirea”.
Așadar, cântarea este limba universală, prin care oameni din toate locurile și timpurile se înțeleg. Cântarea bisericească reprezintă haina pe care o poartă producţiile literaro-liturgice ale Părinţilor Bisericii noastre. „Ea nu este produsul simplu al ştiinţei muzicale, ci este produsul darului de sus ce a activat şi dirijat ştiinţa şi dispoziţia artistică a scriitorului de cântări… Ea poartă în sine pecetea insuflării de sus, având de tată pe Duhul Sfânt şi de mamă pe smeritul rânduitor, care şi-a însemnat numele în acrostih sau în capul poemului. Aşa se explică sfinţenia cu care ea a fost însemnată şi păstrată în vechile documente.”
Părintele prof. Nicolae Nicula, Facultatea de Teologie Ortodoxă București( Dumnezeu să-l ierte!) preciza că, trebuie să facem deosebirea între cântarea bisericească și muzica bisericească: „prin cântare bisericească înţelegem executarea întregului ritual, a melodiei, a ritmului şi a armoniei numai cu vocea omenească, iar prin muzică bisericească înţelegem executarea cu instrumentele de cântare sau cu instrumentele însoţite de voci.”
Luni, în prima zi de Crăciun, copiii din parohie, coordonați cu dăruire și profesionalism de părintele profesor Sorin Amariei Cosma și doamna preoteasă Ana-Maria Amariei Cosma, au adus bucurie, o stare de bine, amintindu-ne de calea pe care au mers magii, păstorii, pe urmele lui Hristos. Din acest cor fac parte talentații lor copii: Ioan-Matei și Daria Amariei Cosma.
Grupuri de colindători mici și mari și-au înălțat glasurile la unison, a fost comemorat părintele militar Robert Paraschiv, printr-un potpuriu de colinde, în interpretarea fiului, Iustin Paraschiv, un tânăr artist, talentat, multiplupremiat național și internațional, care ne-a reprezentat la “Vocea României.” Duetul Iustin-Ștefania a adus pe buzele celor prezenți, zâmbetul, liniștea, murmurul colindului gutuii din geam, pe versurile regretatului Adrian Păunescu, melodie de Nica Zaharia.
Despre artistul nemțean, pe care îl cunosc de la o fragedă vârstă, fiind prieteni de familie, soțul meu, cadru militar, vecini atunci, vecini acum, am scris în Revista Internațională de cultură, artă și literatură “Amprentele sufletului”, editura Editgraph Buzău 2021, la rubrica mea, ca redactor “Din harul lui Dumnezeu.”
Am început cu citatul lui Mark Twain, care-l motivează pe Iustin Paraschiv: “Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și ziua în care ai aflat de ce.”
Voi aminti din declarațiile făcute pentru revista noastră:”Sunt mândru de modul în care am evoluat, dar nu plănuiesc să mă opresc aici. Prima dată când m-am simțit cu adevărat conectat cu muzica a fost când am primit o chitară de la tatăl meu, care cu un an înainte să încep să cânt serios și cu vocea. Tata a cântat la chitară în perioada lui din liceu și, chiar și acum, mai ține minte o melodie pe care o cânta în unele seri când își reamintește de acea perioadă. Însă chitara nu a fost de ajuns, așa că, în urmă cu doi ani, am reuțit să-mi achiziționez o ukulele. Seamănă cu o chitară, dar este mai mică și are doar 4 corzi. Mereu am fost intrigat de necunoscut și să încerc cât mai multe lucruri noi…Cred că pentru a avea succes în viață, trebuie să încerci cât mai multe, trebuie să te cunoști, să știi ce te pasionează, să știi la ce ești bun. Puțini ajung în vârf doar prin școală. Important este să ai competențe practice, să-ți urmezi pasiunile și să știi să le valorifici prin muncă…În viața aceasta, vreau să ajung să pot spune că sunt împlinit. Până acum nu regret nici una dintre alegerile făcute și nici nu vreau să se întâmple în viitor. Nu știu scopul pentru care m-am născut, adică nu știu încă ce voi face în viitor ca să cred într-adevăr că Am reușit. Deocamdată îmi trăiesc prezentul și mă clădesc pentru mai departe. Singurul lucru pe care îl știu, este că vreau să fiu fericit și un om de succes. Fiecare zi trebuie luată ca o provocare să înveți, să încerci ceva nou.”
Sunt ferm convinsă că, părintele militar Cristian Robert Paraschiv, care veghează asupra familiei, din câmpiile cerului, i-a auzit colindele frumoase, sufletul tresaltă cu fiecare realizare a fiului care-i moștenește vocea, autenticul și talentul în arta scrierii, a picturii, graficii.
Fie-i somnul lin în veșnicie!
Cum OMUL este cununa CREATORULUI, cum un bun creștin este un bun patriot, un bun român, o dovedesc faptele. Am simțit cu toții căldura, lumina și bucuria Nașterii Domnului. Credința noastră ortodoxă și biserica sunt inseparabile.
Sărbători binecuvântate! La mulți ani!
(Fotografii: Pr. Prof. Sorin Amariei Cosma, Daniela Luca, Ana-Maria Paraschiv)
Reportaj realizat de Liliana Roibu- jurnalist, scriitor, redactor Ziarul Miorița USA