April 2, 2025

29 martie 2025. Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași Nord-Est, împreună cu partenerii săi tradiționali, a organizat o manifestare cultural-artistică la Casa Cărții – Galeriile de Artă „Top Art”, Iași.

Deschiderea Cenaclului cultural-artistic a început cu intonarea Imnului Ligii Scriitorilor Români, după care președintele Filialei LSR Iași, scriitorul și jurnalistul Ilie Serediuc, a anunțat programul activității. Lideriu Onuț, cel care a lansat cartea, a prezentat toți invitații: membri ai familiei, mulți prieteni, iubitori de poezie veniți tocmai din capitala umorului românesc Vaslui, în capitala culturii românești, Iași.

Ca de obicei, prof. Silvia Hodaș a prezentat noutățile editoriale primite la redacție: Asociația Literară „Păstorel” Iași a editat „Jubileul umoriștilor. O jumătate de veac sub umbra tutelară a maestrului”, concepție și tehnoredactare Prof. Victor Iosif și „A.L.P.I.-niștii umorului ieșean … și prietenii lor”, antologie coordonată de Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, Vasile Larco – lucrări ample și deosebite ce vor dăinui peste timp; „Scurtă preumblare prin viața și opera lui V.A. Urechia”, o carte bine documentată de scriitor, istoric și critic literar – Livia Ciupercă; „Mic dicționar român – francez – tamazight” care face parte dintr-un proiect personal al scriitoarei Mariana Bendou, de mediere culturală între populația română din Europa și cea cabilă / cabiră din Nordul Africii prin intermediul limbii franceze; revistele „Agora Literară”, Nr. 50, „Al cincilea anotimp”, Nr. 4/2024 și cartea de colorat „Cristiano Mariano Maestro Magiciano”, autor Mariana Bendou.

Mimi Rotariu a prezentat „Mărțișorul scriitorilor” – scriitori români născuți în luna martie și a dat scurte informații despre fiecare în parte.

Prima carte lansată a fost „Desculț printre stele”, autor vasluianul Lideriu Onuț. Cartea a fost prezentată de scriitoarele Angelica Manole, care a realizat prefața și Silvia Hodaș. Câteva spicuiri din prezentare, Angelica Manole a menționat: „Un suflet sensibil este și Lideriu Onuț, un vasluian care scrie poezie de mulți ani, dar nu a avut curajul să-și adune poeziile într-un volum. Iată acum s-a descălțat și umblă desculț printre stele, ținându-și sufletul în palme, ca o flacără călăuzitoare pe drumul presărat cu praf de gânduri și doruri multe”. Silvia Hodaș a considerat că: „Volumul de debut, „Desculț printre stele”, te duce cu gândul la o experiență profundă, visătoare și autentică. Expresia „desculț” poate exprima și o stare de vulnerabilitate, de  libertate, dar și apropierea de  esența pură a vieții. Este original în ce privește denumirea celor șapte capitole, care sugerează, de fapt, esența poeziilor sale. Umblă desculț printre stele, iubire, printre oameni, prin anotimpuri, printre zâmbete, printre conducători, dar întotdeauna cu Dumnezeu alături.”

Cu emoție în glas, autorul Lideriu Onuț s-a prezentat într-un mod original, unde s-a născut, cum a ajuns astăzi Omul care este. A vorbit despre frumoasa sa familie și pasiuni, cum a scris poezii și care a fost muza ce l-a inspirat. A mulțumit tuturor celor care au fost alături de dânsul la acest eveniment important, celor care l-au ajutat în demersul său pentru realizarea acestui volum de versuri.

Cea de-a doua carte „Puzzle”, proză, autor Irina-Cristina Țenu, a fost prezentată de poeta Mimi Rotariu, din cuvânt: „Și Irina-Cristina Țenu, autoarea acestei cărți, PUZZLE, ne oferă spre delectare un mănunchi de povestiri, creionate cu măiestrie, aranjate cu migala unui fin și profund povestitor. Aparent fără nicio legătură între ele… totuși nu poți lăsa cartea din mână, ceva te îndeamnă să o parcurgi, plin de curiozitate până la ultima filă”.

Un moment emoționat a fost când poeții și scriitorii: Silvica Gruia, Ecaterina Lungu, Viorica Marcu, Elena Bostan-Delavicov, Anatolie Coșuleanu, Maria Loghin, Mimi Rotariu și Mihaela Săvuc au citit din creația autorului sau din cea proprie, acompaniați la chitară de către cunoscutul cantautor Romică Brunchi. S-a  demonstrat astfel, dacă mai era necesar, că poezia și muzica se împletesc și ambele vorbesc sufletului.

Responsabili cu umorul au fost doi umoriști vasluieni, membri ai Uniunii Epigramiștilor Români. Au adus voia bună cu zâmbete și râsete: Ioan Hodaș prin poeziile umoristice referitoare și la volumul de poezii „Desculț printre stele”, și Ioan Toderașcu prin epigramele de actualitate.

Vasluianul Romică Brunchi, cantautor și director al Centrului Cultural Podul Înalt din Muntenii de Jos (Vaslui), cu vocea sa caldă și duioasă, a încântat publicul cu melodii din repertoriul propriu și din al unor cunoscuți folkiști, tot  vasluieni, urcați la stele și păstrându-le astfel vie amintirea: Valeriu Penișoară („Căluț de spumă”, „Fosta iubire”) și Ion Chiriac („Ți-am adus un oraș”). Momente de înaltă încărcătură emoțională. De altfel, Romică Brunchi este cunoscut pentru promovarea muzicii folk.

Au fost oferite Diplome de Excelență autorului și scriitorilor care au prezentat cărțile. Emoționant momentul când cantautorul Romică Brunchi a primit diploma din partea fostului său profesor, Ioan Hodaș, vicepreședintele LSR Nord-Est. Au depănat câteva amintiri, una din ele, pe care și-o amintește fostul elev, cu multă emoție, a fost atunci când în clasa a VI-a a scris o epigramă și domnul profesor a trimis-o și a fost publicată în „Vremea nouă”. Astăzi, numele său este menționat în diverse apariții editoriale literare.

A urmat, cum era și firesc, sesiunea de autografe. Fiecare iubitor de cultură a primit în dar cartea semnată de autor, iar doamnele câte un trandafir, trandafirul… prieteniei.

Publicul a fost minunat, receptiv la fiecare moment și darnic în aplauze.

Au moderat cu succes: Ilie Serediuc și Mimi Rotariu.

Din partea Vaslui TV a fost ziaristul Lili Trifu și a imortalizat acest eveniment cultural deosebit.

Canale media, Afiș: Silvia Hodaș, Mihaela Săvuc, Ioan Toderașcu

Silvia Hodaș, UZPR & AJRP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *