May 19, 2024

O strălucită aniversare  ieşeană, de rezonanţă internaţională:

Muzicologul şi dirijorul Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae”,

NICOLAE GÂSCĂ – 80 de ani

Statornic împământenitei sale tradiţii, oraşul Iaşi nu se dezminte întru cinstirea momentelor sale glorioase însemnate pe „răbojul” timpului istoric, cât şi a ieşenilor care, prin strădaniile lor de cuget şi faptă pilduitoare, au contribuit la împlinirea acestora. Datorită străluciţilor înaintaşi – remarcabile şi prestigioase personalităţi -, „spiritul ieşean”  a intrat în legendă şi în memoria afectivă a Cetăţii ieşene, dovedindu-se inconfundabil în tot spaţiul românesc şi pe întreg mapamondul.

Nedezminţita tradiţie ieşeană constituind şi un bun exemplu pentru viitorime, nu-i de mirare că, la fel de conştientă, atenţia edililor „dulcelui Târg al Ieşilor” se îndreaptă în prezent şi asupra acelor ieşeni care, neprecupeţind efort şi râvnă, se străduiesc cu rezultate meritorii să-i jaloneze bătrânului şi mereu tânărului Iaşi noi coordonate luminoase şi durabile pentru prosperitatea sa prezentă şi viitoare, cinstindu-le pe măsură însemnata lor contribuţie.

În acest context tradiţional să cuvine să subliniem cu majuscule momentul de glorie aniversară „80” al muzicologului, compozitorului şi redutabilului dirijor al Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae”, prof.univ.dr. Nicolae Gâscă, cel care timp de aproape 45 de ani, dirijîndu-o cu aplomb şi măiestrie dirijorală de excepţie, s-a dovedit, pe lângă indubitabile calităţi muzicale, a fi fost şi un strălucit ambasador muzicalal municipiului Iaşi şi al României întregi, prin nenumăratele şi aplaudatele concerte corale susţinute pe mai toate meridianele şi paralelele mapampndului.   

La ceas aniversar se cuvin adăugate şi câteva repere biografice ale maestrului:

S-anăscut la 30 septembrie 1942, în Ţibirica-Orhei din Basarabia. Cursul primar l-a urmat la Iaşi, iar pe cel gimnazial, la Hangu-Neamţ. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul Internat „C.Negruzzi” de la Iaşi, fiind absolventul Secţiei reale,  Promoţia 1960. Ca elev „negruzzist”, a făcut parte din Orchestra şi Corul liceului. Deşi „realist”, a dat admiterea la Conservatorul de Muzică „George Enescu”, având o bună reuşită.

Ca student al Conservatorului ieşean, între anii 1960 – 65, sub îndrumarea unor magiştri de renume, precum Achim Stoia, Ion Pavalache, George Pascu, s-a pregătit în specialităţile: Dirijat cor academic şi Pedagogie muzicală.

După absolvirea Conservatorului ieşean, ca şef de promoţie pe ţară, a urmat o excelentă carieră didactică universitară, de la preparator (1965), la profesor (1990), în Dirijat cor academic şi Ansamblu coral, fiind ales şi Rector al Universităţii de Arte „George Enescu”, funcţie pe care o va deţine timp de două legislaturi (1990 – 2000).

În 2003 obţine titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar din 2004 devine conducător de doctorat la Univ. de Arte de la Iaşi şi referent de specialitate în comisiile de acordare a titlului academic de doctor în muzică.

În toată cariera muzicologică universitatră s-a preocupat de elaborarea, prezentarea şi editarea unor însemnate lucrări ştiinţifice şi studii cu tematică muzicală, publicate în reviste de specialitate sau editate, între care: „Arta dirijorală”, Ed.Didactică şi Pedagogicâ, 1982, „Tratat de teoria instrumentelor” – 2 volume, Ed. Muzicală, 1998 ş.a. La aceasta s-a adăugat şi preocuparea sa discografică, demnă de remarcat prin cele 26 discuri LP single, duble şi CD-uri, 43 DVD-uri, 9 DVD foto, înregistrate în ţară sau în străinătate, cuprinzând muzică românească şi internaţională din concertele dirijate de el.

Dar punctul „vivace” al personalităţii sale îl reprezintă împresionanta activitate artistică dirijorală, concretizată în cele peste 1000 de concerte simfonice, camerale şi corale susţinute de-a lungul celor patru decenii ale strălucitei sale cariere, din care desprindem pe cel „fortissimo”, din 1976, când a avut iniţiativa fondării Corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”, pe care l-a dirijat, ca nimeni altul, de atunci şi până în 2020, când s-a declanşat pandemia Covid.

Cu acest entuziast cor studenţesc, primenit la fiecare patru ani de studii (!), animatorul şi inimosul dirijor Nicolae Gâscă a concertat în tot cuprinsul României, a participat la numeroase festivaluri muzicale, concursuri studenţeşti şi manifestări culturale, obţinând prestigioase premii, trofee, distincţii şi diplome, prin care „Cantores Amicitiae” şi-a câştigat o apreciată faimă de răsunet în ţară şi peste hotarele ei,îndeosebi în urma unor prezenţe la concursurile studenţeşti internaţionale. După 1990, invitaţiile din străinătate ţinându-se lanţ, având un repertoriu mereu îmbogăţit cu piese şi melodii de pretutindeni, colinde şi cântece de Crăciun, Corala studenţească ieşeană „Cantores Amicitiae” a întrunit pe de-a-ntregul sufragiile auditorilor din Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Spania, Italia, Germania, Austria, Belgia, Finlanda, S.U.A., Mexic, Grecia, Ungaria, R.Moldova ş.a.Un succes de mare prestigiu european l-a obţinut în 2014, la European – Grand Prix de la Tours-Franţa, când „Cantores Amicitiae”, Iaşi-România, s-a situat între cele mai bune patru coruri ale Europei! În palmaresul tinerei formaţii corale ieşene mai figurează şi un alt succes notabil, demn de toată lauda: în 1991, la sediul Comisiei Europeane de la Bruxelles şi în 1996, la sediul NATO, pe când România nu devenise membră, „Cantores Amicitiae” a fost prima şi singura corală românească care a concertat acolo, făcând, astfel, cunoscută existenţa oraşuluiIaşi – România!

Fără nicio îndoială, la baza acestor succese preţioase, care au adus noi carate de strălucire Cetăţii ieşene, stă desigur, „munca de sisif” a excelentului dirijor Nicolae Gâscă, privind recrutarea, îndrumarea şi şleifuirea studenţilor corişti de la înfiinţare şi până în prezent (unii devenind ulterior solişti consacraţi), abordarea în  repertoriul coral a unui mare număr de piese muzicale româneşti şi internaţionale de largă circulaţie şi de mare subtilitate interpretativă, ce au necesitat inedite aranjamente corale şi prelucrări corale din folclorul popoarelor, cum şi numeroase compoziţii muzicale proprii, prin care s-a dovedit un  virtuos compozitor, cu nimic mai prejos decât redutabilii înaintaşi ieşeni.

De-a lungul excelentei activităţi concertistice din ţară şi din străinătate, pe lângă sufragiile publicului spectator de pretutindeni, atât Corala „Cantores Amicitiae”, cât şi virtuosul ei dirijor Nicolae Gâscă, au primit aprecieri solide şi din partea unor redutabili muzicologi din ţară şi din întreaga lume, care atestă calitatea strădaniilor împlinite.

Despre toate cele mai sus expuse, dar şi despre încă multe altele, le-am putut afla în urma recentei lecturi a impresionantului volum „A fost odată…”, Ed. Pim, 2021, 558 pag., al cărui autor este însuşi Nicolae Gâscă, după cum acesta şi recunoaşte: „ A fost odată…este o poveste de suflet, este povestea de succes a unei formaţii corale studenţeşti, este povestea tinereţii a 44 de generaţii care s-au întâlnit în cântec şi au adunat pe răbojul amintirilor cele mai frumoase momente din anii de studenţie, este o poveste cu tineri şi despre tineri.”

E foarte adevărată afirmaţia, numai că această poveste este scrisă de un „tânăr” aproape octogenar şi ea deapănă firul tors al amintirilor adunate pe furca celor 45 de ani în care „Cantores Amicitiae a devenit o stare de spirit, o expresie a bucuriei de a cânta.”  Povestea Coralei s-a înfiripat în 1976, din iniţiativa inimosului ei dirijor şi a continuat „ca într-o familie, numai şi numai din pasiunea de a repeta şi a cânta, fără aspecte financiare.” Cu alte cuvinte, să înţelegem că de-a lungul timpului această Corală ieşeană n-a fost finanţată de nicio o instituţie a României, cum nici dirijatul acesteia n-a făcut niciodată parte din norma didactică” a dirijorului profesor şi rector. Să nu mai vorbim de costume, recuzită şi deplasări… Bucuria de a cânta a învins orice obstacol şi, astfel, Corala studenţească „Cantores Amicitiae”, sub dirijatul măestrit al lui Nicolae Gâscă, a cântat pentru ieşeni, pentru faima acestui oraş legendar, pe care a dus-o solie în cântec  pe întreg mapamondul.

Poate de aceea, în spiritul tradiţiei ieşene de a-şi cinsti după cuviinţă personalităţile sale, în pragul momentului aniversar „80” al maestrului Nicolae Gâscă, Primarul şi Consiliul Local Iaşi i-a acordat binemeritatul Titlu de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi”. Decizia salutară a Primăriei Iaşi s-o aplaudăm cu… Bravissimo!

La Mulţi Ani – 80, maestre Nicolae Gâscă, drag coleg „negruzzist”, în sănătate şi cântec la fel de vivace!

                                                                                                                                          Mihai Caba