January 28, 2025

Basarabiaa, Bucovina si razboiul din Ucraina:

Ambiguitate Occidentala si Duplicitate Orientala

Prof. Dr. Nicolae Dima, USA

Am aflat cu satisfactie in timp ce imi faceam doctoratul ca una dintre cele mai stabile si mai durabile granite din Europa a fost granita de pe Nistru a Moldovei istorice si a Romaniei moderne. Granita includea integral cele doua provincii romanesti: Basarabia si Bucovina. Vechii domnitori ai Moldovei au stapanit cel putin partial si temporar si regiunea dintre Nistru si Bug, dar populatia acelei regiuni era amestecata din punct de vedere etnic. Asa se explica dece frontiera moderena a Romaniei a fost fixata pe Nistru.

Granitele moderne ale Europei au fost stabilite prin tratate si urmaresc sa separe grupuri entice majore organizate in state nationale proprii. In mod ideal, granitele sunt aceptate reciproc si recunoscute prin acorduri internationale. Realitatea poate fi insa diferita si uneori e chiar brutala. Stabilitatea unui stat e amenintata uneori din interior de minoritati nemultumite si din exterior de natiuni agresive. Este ceace s-a intamplat cu tara noastra in 1940.

Prin populatia etnica de baza, prin istorie, si prin tratate internationale, Basarabia si Bucovina apartin de drept natiunii romane. Acest lucru a fost consfintit prin Tratatul de pace de la Paris din 1920. Recunoasterea frontierelor Romaniei a fost decisa in urma unor ample studii etno-geografice urmate de vii negocieri si dezbateri. Unirea cu tara s-a infaptuit totodata dupa ce reprezentantii provinciilor locuite majoritar de romani au votat ei insisi unirea.

La fel de important este insa si faptul ca unificarea din 1918 s-a facut intr-o conjunctura europeana favorabila in care liderii romani s-au ridicat la intaltimea evenimentelor internationale. Acei lideri au fost competenti, au inteles sensul si chemarea istoriei, si au avut o profunda constiinta nationala. La randul lor, romanii aveau incredere in conducatori si erau gata sa se sacrifice pentru un ideal national. Acestea au fost premizele marei noastre uniri.

Tratatul de la Paris nu a fost semnat insa de Moscova care viza instaurarea comunismului in intreaga lume. URSS-ul a reprezentat de fapt prima incercare de control mondial, incercare esuata, dar reluata in zilele noastre de cercuri globaliste si la un nivel mult mai rafinat si mult mai periculos.

Tratatul de pace de la Paris a fost semnat de majoritatea tarilor occidentale, inclusive de guvernul American. In mod neasteptat insa si totodata tragic pentru noi, Senatul SUA nu l-a ratificat nici odata din cauza unor tergiversari politice interne. Erau la mijloc vechi dispute intre partide si noi neintelegeri intre Senat si Casa Alba. Consecintele acelor diferente politice de la Washington se resimt pana in ziua de azi.

Comunistii nou instalati la Moscova au respins pierderea Basarabiei pentru ca aceasta a fost si a ramas un cap de pod rusesc spre Europa. In consecinta, in scopul recuperarii ei, in 1924 sovieticii au infiintat intr-o regiune dintre Nistru si Bug zisa ‘republica autonoma moldoveneasca’ cu resedinta in orasul Balta. Apoi, in 1940, in urma tratatului Ribbentrop-Molotov, trupele sovietice au invadat si anexat Basarabia, si pentru prima oara in istorie, Bucovina de nord si tinutul Hertsa. Ulterior, pentru a complica o situatie deja nedreapta, Moscova a oferit Ucrainei nordul Bucovinei, nordul si sudul Basarabiei si o parte din vechea republica autonoma pe care oricum o infiintase doar ca sa-si pregateasca viitoarele anexari. Noua republica Sovietica unionala RSS Moldova a primit partea centrala a fostei Basarabii si Transnistria de azi, o mica fasie de pamant situata dincolo de Nistru.

E demn de amintit ca liderii comunisti locali de la acea vreme au propus ca tot teritoriul anexat sa ramana geografic impreuna si sa se numeasca RSS Romana. Ideia a fost insa respinsa de Moscova si s-a procedat la ciopartirea teritoriului nou anexat. In consecinta, la ora actuala, noi nu mai avem probleme teritoriale cu Rusia, ci cu Ucraina. Iar Ucraina este un lup hartuit si nesatul de la care foarte greu vom obtine ceva prin negocieri.

Cele doua provincii ne-au fost rapite deci in 1940 prin forta. In conditiile istorice de azi, restituirea lor integrala sau partiala s-ar putea face prin trei cai: (1) prin negocieri, (2) printr-un tribunal international, si (3) in urma unui alt mare conflict international. Toate aceste alternative necesita lideri romani competenti, constienti si onesti atat la Chisinau cat si la Bucuresti. Unde sunt acei lideri?

Sarind peste timp si ajungand la conditiile prezente, subliniez ca interesele actuale ale Uniunii Europene nu coincid cu ale tarii noastre. Personal, am sustinut ferm aderarea tarii la UE, dar acum am anumite rezerve. La nivel european, uniunea e buna pentru tarile mari si dezvoltate care sunt conduse de guverne responsabile. Tarile mici si slab dezvoltate, in special cele din est, au fost cooptate doar pentru exploatarea resurselor pe care le au si totodata ca zona tampon geopolitic impotriva Rusiei. In aceasta situatie, Romania se afla intr-o pozitie foarte grea. Este imperios necesar ca liderii tarii sa se ridice din nou cu demnitate si curajos la inaltimea evenimentelor daca mai dorim si mai speram sa ne reintregim tara.

In ce priveste Statele Unite, interesul Americii in actuala conjuncture, afectata grav de razboiul din Ucraina, este sa-si pastreze dominatia mondiala. Practic, aceasta inseamna mentinerea si extinderea marilor corporatii care in prezent domina politica Americana. Si totusi, cel mai mare pericol de lunga durata pentru corporatiile internationale din spatele Americii ramane China. Pana la confruntarea cu China trebue cooptata or eliminata mai intai Rusia.

Actualul conflict din Ucraina reprezinta doar o faza intermediara prin care se urmareste subordonarea Rusiei si cooptarea ei in sistemul economic si geopolitic occidental. Si daca Moscova nu acceepta subordonarea, Rusia trebue dezmembrata. Eu nu cred totusi ca Rusia va accepta rolul secundar care i s-a rezervat. Si ce ma shocheaza personal cel mai mult este hotarirea ferma prin care America s-a angajat in conflict. Daca nu se ajunge la negocieri si la un compromis, ne putem asteapt la o mare conflagratie si posibil chiar la un razboi nuclear. La un an de la declansarea razboiului din Ucraina, este clar ca Rusia nu are capacitatea militara de care se temea occidentul, dar are cinci mii de focoase nucleare. Si o Rusie disperata poate recurge la orice masuri. Acestea sunt conditiile extrem de complicate in care Romania trebue sa-si urmareasca interesele nationale.

Revenind la Basarabia si Bucovina, America si tarile occidentale cunosc realitatea, dar din motive economice si geopolitice au adoptat o atitudine ambigua fata de drepturile legitime ale Romaniei. La aceasta stare de ambiguitate occidentala se adauga slabiciunile guvernantilor romani din ultimii 30 de ani! Ce pot face romanii din tara este sa se trezeasca din agonia in care s-au adancit si sa-si consulte constiinta. Ce putem face noi romanii din strainatate este sa amintim Americii de obligatiile legale pe care si le-a asumat.

Iata in acest sens un segment din scrisoarea pe care i-am trimis-o personal presedintelui Joe Biden si altor lideri si personalitati in luna Iunie 2022 in numele unui comitet ad-hoc Romano-American. In scrisoare mentionez ca după dizolvarea URSS-ului, Senatul American a dezbatut si a aprobat Rezoluția 148 din 26 Iunie 1991 referitoare la teritoriile românești anexate de Moscova în 1940 in urma pactului Robbentrop-Molotov. Citez selectiv din Rezolutie:

Senatul și Guvernul Statelor Unite:

1) Susțin dreptul la auto-determinare al populației ocupate de sovietici în Moldova și Bucovina de Nord și în acest sens;

2) Susțin eforturile Guvernului Moldovei de a negocia reunificarea cu România a Moldovei și a Bucovinei de Nord, așa cum a fost stabilit de Tratatul de pace de la Paris din 1920, în conformitate cu Dreptul Internațional și potrivit Principiului 1 al Actului Final de la Helsinki…

Am incheiat citatul.

Precizez ca am primit de la Casa Alba un raspuns ambiguu semnat de presedintele Biden si in consecinta i-am trimis o noua scrisoare.

Adaug in continuare ca de-a lungul carierei mele universitare si jurnalistice am avut mai multe discutii amicale cu diferiti lideri de opinie Ucrainieni. In general, cei rationali dintre ei recunosc ca Basarabia e romaneasca, dar chiar si acestia tin cu dintii de Bucovina.

           Altfel, in ultimele trei decenii, de cand si-a declarat independenta, Ucraina a cultivat public ideia ca Romania este principala ei tara inamica. Pe plan intern, ea a denigrat permanent natiunea romana si a facut eforturi continue menite sa duca la deznationalizarea minoritatii romane. Kievul continua vechea politica sovietica si impiedica promovarea limbii, istoriei si literaturii romane. De exemplu, unei romance din Basarabia care trecea in sudul vechii Basarabii ca sa-si viziteze rudele, autoritatile vamale ucrainiene i-au confiscat cartea Capra cu Trei iezi de Ion Creanga pe motiv ca era scrisa cu alfabet latin si parea o carte subversiva.

Atat Rusia cat si Ucraina au atitudini complet duplicitare fata de Romania. Ambele tari cunosc realitatea, dar o neaga cu abstinenta. Si o neaga pentru ca daca recunosti adevarul, constiinta te oblige sa iei masuri de remediere. Dupa schimbarea din 1989, de exemplu, un grup de senatori romani a fost invitat la Moscova unde liderii rusi le-au spus ca sunt gata sa accepte unirea Basarabiei cu tara cu conditia ca Romania sa nu adere la NATO. Acest lucru mi l-a relatat personal fostul senator si lider taranist Ion Diaconescu. Si ma intreb retoric, de ce i-a trebuit Rusiei 50 de ani sa realizeze in sfarsit ca prietenia, sau cel putin buna vecinatate a Romaniei, e mult mai importanta decat anexarea si martirizarea unei intregi provincii. In ce priveste Ucraina, aceasta e constienta de caracterul romanesc al teritoriilor pe care le detine in mod arbitrar, dar ramane duplicitara.

Iata ce mi-a spus recent un colonel roman din Bucuresti. Autoritatile romane i-au comunicat Secretarului de Stat American Antony Blinken faptul ca din punct de vedere istoric Romania are unele probleme cu Ucraina. Cand acesta a transmis mesajul la Kiev, Ucrainienii s-au revoltat si au sustinut ca nu noi avem probleme cu ei, ci ei au probleme cu noi pentru ca toata Bucovina pana la Suceava ar trebui sa apartina Ucrainei…Si mai recent, profitand de actuala atmosfera internationala, Ucraina a reluat lucrarile de adancire a canalului Bastroe prin care vor distruge Delta Dunarii si vor sabota si mai mult Romania…

Toate statele lumii au anumite secrete cunoscute uneori doar de cativa lideri. Acestea sunt pastrate de servicii speciale si sunt utilizate de ministere de resort, ca Ministerul de Externe in timpul unor negocieri sau Ministerul Apararii in caz de ostilitati. Oricum, secretele trebue folosite in mod strict in interesul natiunii. In acest caz ma intreb ce intelegeri ascunse ar putea exista in cazul canalului Bastroe?

Este adevarat ca uneori sunt sacrificate obiective mai putin insemnate in scopul atingerii unor obiective strategice. Aceasta inseamna sa ai insa incredere in guvernanti. Ce se ascunde in spatele tacerii guvernantilor romani? Cum promoveaza ei cauza nationala a Romaniei de dincolo de Nistru?

Nicolae Dima, Martie 2023 cu prilejul Comemorarii Unirii Basarabiei cu tara.