May 19, 2024

21 MAI 2023. ZIUA COMUNEI BOȚEȘTI

ÎNTOARCEREA LA RĂDĂCINI

21 MAI 2023. ZIUA COMUNEI BOȚEȘTI

Într-un sat, a cărui vechime se pierde în negura vremurilor, aflat la 23 km de Huși, orașul dintre vii și 31 km de municipiul Vaslui, bogat în istorie, s-a sărbătorit Ziua Comunei Boțești de „Sfinții Constantin și Elena”, bun prilej ca fii și fiicele satului să se întoarcă acasă, de prin lumea largă.

Primarul Adrian Pantea, un bun gospodar și bun organizator, a pregătit o lansare de carte și un spectacol cu micii artiști ai școlii, dar și interpreți de muzică populară,  recunoscuți la nivel național.

Mulți s-au întors în satul natal, Boțești, unde și-au petrecut copilăria și adolescența, chemați de dorul de părinți, de locurile pe unde pășeau odinioară. Vor lua la plecare bucuriile revederii, reîntâlnirii cu cei dragi și-și vor potoli dorurile pentru o perioadă de timp.

Așa cum e și firesc, au început cu mersul la biserică. Ne-am îndreptat și noi într-acolo. Lume în biserică, dar și la morminte se aștepta în tăcere și cu smerenie ca preotul să sfințească cele aduse întru pomenirea morților. Aprindem și noi o lumânare și povestim bunicilor, părinților și fraților că, în această zi de mare sărbătoare, primarul Andrei Pantea ne-a invitat să lansăm două romane polițiste. O lacrimă fugară se prelinge pe obraji, apoi ne îndreptăm spre Căminul Cultural, locul unde va avea loc evenimentul. Pășim sceptici, oarecum, observăm că ultimele pregătiri erau spre sfârșite. Doar câțiva oameni ne priveau curioși. În scurt timp sala, frumos amenajată, s-a umplut de iubitorii de cultură.

Din  program: lansare de carte, autori, frații Silvia Hodaș și Constantin Vasilache, Gheorghe Țîrțîrău, expoziție de pictură, muzică instrumentală, recitări.

Cuvântul de bun venit și urările de „La mulți ani”, celor care-și sărbătoresc ziua numelui, adresate în deschiderea manifestării culturale de către primar au însuflețit atmosfera. Sala s-a umplut de emoții și încântare, când o frumoasă liceană, Daria Vizitiu, a interpretat la pian melodiile: „Ballade pour Adeline”, Mariage d’Amour, Nostalgie.

Picturile pe pânză de o frumusețe rară, de o expresivitate aparte, realizate de încântătoarea tânără Andreea Negrescu, pictoriță în devenire, au atras privirile și admirația tuturor.

S-a creat momentul propice pentru ca scriitoarea Silvia Hodaș să prezinte Monografia „Boțești – Gugești”, autor Ion Costache Enache, născut pe aceste meleaguri: „A publicat mai multe lucrări de autor, dar și coautor, devenind un adevărat istoriograf, căutând și redând mărturii despre satul natal. A dus o muncă de cercetare și documentare asiduă, de la izvoarele de început până în 1986. Prin capacitatea sa de sinteză, a adunat toate dovezile trecutului privind istoricul satelor componente ale comunei Boțești, evoluția comunităților. O carte foarte ingenios structurată pe nouă capitole, informații care ne arată de unde venim, care ne sunt rădăcinile. Conține o bibliografie bogată, ilustrații, hărți, documente care atestă adevărul celor spuse. De altfel, Ion Costache Enache își începe lucrarea cu un citat prin care și-a exprimat crezul: «Prima lege a istoriei este să nu îndrăznești a scrie lucruri false, dar nici să te ferești a spune cele adevărate.» (Cicero). Respect primarului, care a reeditat cartea și a făcut-o cunoscută locuitorilor.”

S-a revenit în prezent anunțându-se autorii și cărțile: Silvia Hodaș și Constantin Vasilache, membri ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iași – romanele polițiste „Vocea conștiinței” și „Ucis de propriul vis”; Gheorghe Țîrțîrău  – volumul de debut, poezii „Balada dorului pierdut”. Cărțile au fost prezentate de scriitorul umorist prof. Ioan Hodaș, vicepreședintele Ligii Scriitorilor Filiala Iași – Nord Est și colonel în rezervă, Didel Bădărău, președintele Asociației „Frontiera Gălățeană”. În cuvântul lor au descris succint acțiunile din cele două romane, bazate pe realitate. Ioan Hodaș, a remarcat la autorul versurilor din „Balada dorului pierdut” sensibilitate și emoție revărsate în cuvinte pline de dor și iubire.

O surpriză de proporții a fost când col. în rezervă, Didel Bădărău, a oferit trei basoreliefuri:  Ștefan cel Mare, cu act de donație Primăriei Comunei Boțești; Nichita Stănescu scriitoarei Silvia Hodaș și Decebal prozatorului Constantin Vasilache. Autorii, în intervenție lor, au relatat despre modul de concepere și realizare a volumelor de proză și poezii, de alegerea tratării subiectului.

În expozeul său, col. în rezervă, Constantin Vasilache, expert criminalist, a anunțat publicul de intenția sa, ca împreună cu prof. Silvia Hodaș, să continue monografia Boțeștiului. A lansat rugămintea ca mai multe persoane, cunoscătoare ale vieții satului, să se implice în munca de cercetare și documentare. Primii care s-au oferit, pe dată, au fost: preotul satului și a menționat că are suficiente documente pentru a descrie viața religioasă, după anii 1986 până în prezent și învățătoarea Veneta Chetran, pensionară, ce va povesti despre viața satului și evoluția învățământului.

În derularea activității au fost prezentate și momente artistice susținute de elevii școlii din localitate: la clarinet a cântat Pantea Tudor, câteva eleve au recitat poezii. În partea a doua a spectacolului a evoluat Grupul Folclor Art Gugești – Boțești, instructor, prof. Carmen Trufia.

Un alt moment cu o încărcătură emoțională deosebită a fost când primarul Adrian Pantea a oferit diplome de participare invitaților și „Plachete de recunoștință” cadrelor didactice pensionare, din comună, ce și-au adus contribuția la educarea tinerei generații. Flori, cărți, emoții de nedescris. În alocuțiuni, cei care au ars ca niște lumânări pentru a dărui o parte din lumina cunoașterii au evocat momente din activitatea didactică și au adus mulțumiri. Plachete de recunoștință au primit și cei trei autori: „… în semn de apreciere pentru operele deosebite pe care le-ați creat. Suntem mândri că vă avem ca fiu/fiică al/a satului Boțești.” Ce poate fi mai înălțător decât aceste cuvinte!

Din partea Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași – Nord Est și a Subfilialei  Nord Est – Junior s-au oferit diplome de către Silvia și Ioan Hodaș. Artiștii – Juniori au fost invitați să evolueze și la manifestările cultural-artistice ale ligii.

A urmat sesiunea de autografe. Suma modică, obținută din vânzarea cărților, a fost donată Asociației „Solidar” Vaslui.

Activitatea cultural-artistică a fost moderată de Ionel Popa, președintele Asociației „Solidar” din Vaslui. Nu a omis să treacă în revistă personalități aflate în sală.

Publicul a fost cald, primitor, doritor de cunoaștere.

După încheierea primei părți a Zilei Comunei Boțești, a urmat partea a doua, desfășurată pe scena Parcului de agrement Boțești. Au evoluat artiștii: Andreea Haisan și Alexandru Brădățan. După încheierea primei părți a Zilei Comunei Boțești, a urmat partea a doua, desfășurată pe scena Parcului de agrement Boțești. Au evoluat artiștii: Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Sidonia Hurdubaia și Graur Carina-Larisa. Muzica, dansul, voia bună a dominat. Muzica, dansul, voia bună a dominat.

Fascinația sărbătorilor sătești – momente care rămân înrădăcinate în suflet și te determină, de oriunde ai fi, să te întorci adesea acolo unde ai făcut primii pași, acolo unde razele soarelui sunt mai calde și luminoase, acolo unde foșnetul frunzelor cheamă acasă copiii locului, unde cerul e cel mai senin, unde apa susură dorurile multor generații, unde tradiția se mai păstrează și oamenii sunt mai bogați sufletește. Nostalgia locurilor natale te cuprinde și te îndemnă să te întorci la rădăcini.

Felicitări primarului Adrian Pantea, Consiliului Local al comunei Boțești pentru buna organizare și desfășurare!

Felicitări publicului receptiv, minunat! Felicitări tuturor sătenilor pentru păstrarea și continuarea tradițiilor!

Silvia Hodaș