May 19, 2024

LILIANA ROIBU – UN ÎNGER PRINTRE OAMENI

Scriitoarea Liliana Roibu s-a născut în Bucovina, într-o familie unită și iubitoare, cu patru copii, ea fiind al doilea, dintre cei trei frați. Fiica lui Anton și Elena Nemțanu, căsătorită, mamă a trei fii. Trăieşte în pitorescul municipiu Piatra Neamţ- reşedinţa judeţului Neamţ.

         Absolventă a Academiei de muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca, licențiată în Muzică, absolventă de Canto popular, absolventă a Liceului de Matematică-Fizică „Dragoș-Vodă” Câmpulung Moldovenesc, absolventă a cursurilor intensive „Birotică-Secretariat”, „Jurnalism și comunicare”, „Prim ajutor” și a peste 20 de cursuri de Formare continuă la Craiova și Piatra Neamț.

         Profesor, muzician, dirijor, scriitor, poet, redactor, folclorist, traducător, compozitor, critic de artă și literatură, reporter, publicist,  interpret de muzică populară, cantautor.

        Face parte din Liga Scriitorilor Români, Filiala Iași Nord-Est, Secretar general LSR, Asociația Poeților Mondiali, Academia Internațională de Literatură, Federația Muzicienilor din România, președinte Asociaţia pentru Civilizaţia Ortodoxă ASCIOR Aria Moldova Nord, președinte ASCIOR Piatra Neamț, asociat SC „Rowaliana  & G” SRL, voluntar Centrul Social „Sfântul Stelian” al Parohiei „Cuvioasa Parascheva” Ţolici, preot paroh Ioan Nemţanu, manager Festivalul internațional Odyssey, ediția I, organizat la Craiova și Curtea de Argeș (participanți din 30 de țări), Organizator și Președinte fondator Festivalul internațional  „La fântânița cu dor”, face parte din redacția Revistei internaționale ”ACADEMICA”, ce apare în trei limbi, editor senior Revista Nord-Est Cultural, corespondent internaţional, colaborator  instituții  de învățământ,  Centre Culturale și Biblioteci din România și străinătate.

Ambasador European de Tradiții Folclorice (2019), Ambasador Cultural European (2020), Ambasador pentru Pace și Umanitate (2021), Ambasador Forum Internațional de Creație și Educație (2022), Ambasador Cultural, Arte şi Literatură (2023)    

        Pasiunea pentru scris-citit, cercetare, psihoterapie ortodoxă, teatru, manuscrise chirilice, greaca veche, folclor, elevă fiind, îi aduce debutul în 1982, în publicații, Reviste naționale de literatură și fizică –chimie (probleme propuse pentru Admitere și Concursuri), Almanahuri, Ziare, apariții la „Cântarea României”, Cenaclul „Flacăra”. Născută sub o stea binecuvântată, în zodia Vărsătorului, se face iubită în lumea literaturii, științei, artelor, religiilor, apariții în presă, Radio Internațional, reviste naționale și internaționale, emisiuni TV. A cules folclor în Bucovina, din 1987, însoțită de tatăl care acompania la acordeon, muzicuță, fluier.

         Autor de cărți științifice, volume de poezii, eseuri, coautor în 35 de antologii, coordonator Antologia de poezie internațională “ODYSSEY Anthology World Literature”, (în limba engleză), „LA FÂNTÂNIŢA CU DOR”, (în limba română), autor „Poeții noștri”, „Citatepedia”, a prefațat și recenzat cărți și reviste,  a scris referiri critice. Merită amintit aici, volumele de poezii: „În atingerea infinitului” (carte lansată de Ziua României, la Făurei- Buzău, 2018, în Serbia, 2019,  a obţinut două premii Cartea anului, Premiul din partea Editurii Liric Graph), “Regina Nopţii de Alb” (volum lansat la Curtea de Argeş, Oneşti, Belgrad, Tunisia, Croaţia, Italia, Republica Moldova), volumul de poezii inedite „Inelul cu diamante”, de o frumuseţe şi-un rafinament aparte, în care iubirea mişcă întregul univers. Există manuscrise nepublicate, schițe de teatru, un roman, basme, din 1986, 5 volume de poezii în lucru, o antologie de copii și tineri, un dicţionar de autori contemporani, gata de tipar- cartea „Colierul Porumbiței.” Lucrează la un volum ce cuprinde eseuri, cu doi autori, Grigorie Roibu , Liliana Roibu, şi urmează a fi scos la lumină la sfârşitul anului 2023.

          Organizator de evenimente cultural-artistice-civice, organizator de simpozioane, conferințe naționale și internaționale, partener în activități caritabile, jurat în Festivaluri- Concursuri de literatură, interpretare vocală, moderator, meloterapeut, voluntariat din 2002 până în prezent, culegător, păstrător și promotor de folclor autentic, promotor cultural. A conferențiat în manifestări culturale, a participat la seminarii, colocvii, lansări de carte, cenacluri de muzică și poezie, expoziții și prezentări de carte, activități metodice, concerte, Olimpiada Internațională de Literatură, Campionatul Mondial de Poezie, Campionatul European de Poezie, Festivaluri de Poezie și Folclor (Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croația, Turcia, Republica Moldova, Tunisia, Toronto/Canada), festivaluri, concursuri literare, obținând sute de premii importante pe teme de Literatură, Știință, Istorie, Spiritualitate, Pictură, Muzică și Dans sportiv.

       A obținut cele mai înalte premii, care se oferă o singură dată, în viață, „STEJARUL DE AUR”, Canada 2021, pentru merite deosebite în întreaga activitate literară, pentru încurajarea și promovarea scriitorilor români, și pentru păstrarea, dezvoltarea și promovarea în lume a graiului, culturii și spiritualității românești, a imaginii revistei de literatură, artă și cultură „Poezii pentru sufletul meu”,  „STEAUA DE AUR”, Columbia 2021, pentru creațiile deosebite în domeniul literaturii și artelor, PLACA DE AUR, “POET VIP”, pentru dragostea de litere şi marele său spirit de fraternitate poetică, Institutul de cultură Columbian „Casa Poetica  Magia y Plumas”,  septembrie 2022. Este câștigătoarea nenumăratelor Festivaluri- Concursuri de Literatură, Muzică, Teatru, din țară și străinătate, este distinsă cu titluri și premii, trofee, medalii, certificate, DIPLOMĂ DE ONOARE și Distincția „CULTURAL VIRTUTE MOLDAVIAE”, ca semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea în activitatea social-culturală românească de pe cele două maluri ale Prutului și pentru promovarea artei și literaturii românești în lume,  CENTRUL ACADEMIC INTERNAŢIONAL EMINESCU, Republica Moldova-Chișinău 2021, director onorific Acad. Mihai Cimpoi, director executiv Elena Dabija, DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ, în semn de aleasă recunoştinţă şi preţuire pentru contribuţii substanţiale aduse în promovarea limbii române, a culturii şi tradiţiilor neamului românesc, din partea rectorului Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, conf. univ. dr. Natalia GAŞIŢOI, Bălţi, 28 aprilie 2023, DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ pentru participarea la dialogul cultural şi artistic între România şi Republica Moldova, din partea Ligii Scriitorilor Români- Filiala Iaşi- Nord Est, Bălţi, 1 iulie 2022, tot din partea LSR, MEDALIE şi TITLUL DE EXCELENŢĂ pentru Critică literară, în Gala Laureaţilor, Iaşi 2022, TROFEUL , Distincţia AMAZOANA POEZIEI, Festivalul literar-cultural „ŢARĂ- MAMĂ ROMÂNIA”, Premiul „LOJA POETICĂ DE AUR”, 24 FEBRUARIE 2021, pentru magia creaţiei literare si dedicare culturii româneşti, CERTIFICAT de recunoaştere internaţională, pentru implicare, promovare şi susţinerea proiectelor umanitare, drepturilor omului, pentru munca şi inspiraţia continuă, din partea Excelenţei sale, Ambasador, Academician, Prof. Dr. Joseph S. Spencer, SUA (Premiul Nobel pentru Literatură)…

         Cu toate acestea, scriitoarea în toată complexitatea ei, îmbrățișează o caldă și rafinată modestie, nu uită să mulțumească lui Dumnezeu pentru har și darul primit, părinților, familiei, mentorilor, colaboratorilor, prietenilor de pretutindeni, dorind să lase în urmă frumosul, autenticul, valorile, de la o generație la alta, fiind educată în spirit creștin și patriotic, neașteptând ceva în schimb. De o conduită exemplară, verticalitate, empatie și bun simț, pare desprinsă din cărțile cu super-eroi care fac imposibilul posibil. E drept, să o înțelegem pe Liliana Roibu, în humusul filosofic, nu este deloc ușor, însă, e suficient să știm că, mai există speranță, atâta timp cât pe chipul copiilor, tinerilor, vârstnicilor, ea mai așează zâmbetul.

         Cu o activitate de peste 30 de ani , din care, peste 15 ani i-a dedicat profesiei de dascăl, Liliana Roibu a deschis fereastra trecutului, să poată pătrunde glasul bunicilor, al strămoșilor, astfel, împreună cu noua generație să poată sta drept în fața istoriei și în fața lui Dumnezeu (…)   

O putem vedea, ca o fiinţă angelică conlucrând cu voinţa divină. Prin faptul că, vieţile ni s-au intersectat, înseamnă că, Dumnezeu a îngăduit, ca sufletul să se deschidă şi să înflorească. Prin comunicarea cu Liliana- poetul care încearcă să atingă infinitul, dincolo de cuvinte, cu o sete de absolut, am fost cuprins de căldura şi blândeţea glasului, sufletul bun şi puternic, respectul pentru oameni, spiritul de compasiune, dăruirea pentru aproape, pasiunea pentru profesie.

          „Liliana Roibu dăinuie cultivând florile, visele și cuvintele. Umbrele cuvintelor ei tremură sub pământ. Ecourile răsună în noi pe limba poeziei. Această ființă a zânelor își cerne aureola ca o melodie venită din izvoarele în care respiră.” (Baky Ymeri)

Conf[A1] . univ. dr. Comandor (r) Ştefan POPA- 

Scriitor, aviator, teolog, jurnalist, Cluj Napoca


 [A1]