January 28, 2025

Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, anunță deschiderea expoziției temporare Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”. Evenimentul va avea loc joi, 16 iunie 2022, începând cu ora 1200, la sediul muzeului din Vălenii de Munte.

Marele savant Nicolae Iorga (1871-1940) este omagiat la 151 de ani de la naștere, prin acest demers cultural ce pune în valoare obiecte din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Național de Istorie a României de către domnul prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga și expuse acum pentru prima dată. Din inestimabila colecție au fost selectate și vor face parte din expoziție: documente de familie, corespondență, insigne, brevete și decorații precum: insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a Ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Știință și virtute” din 25 martie 1933, dar și unul din planurile Universității Populare din Văleni, proiectul Căminului, soluția 3, realizat de către arhitectul Duiliu Marcu și multe altele.

Curatorii expoziției sunt dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific și dr. Alexandru Bădescu, șef al Secției Patrimoniu, Muzeul Național de Istorie a României. Obiectele de patrimoniu au fost restaurate de către experții restauratori: Cristina Petcu, Gabriela Dragomir, Bogdan Mladin, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Cătălin Burtea și Sergiu Popescu.

Expoziția Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi” va fi accesibilă publicului în perioada iunie-septembrie 2022, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii Publice  și Marketing Cultural

Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008; Tel: 021. 313.19.25

E-mail: [email protected] ; [email protected]

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRoficial, http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage